РФ виплатить Боснії та Герцеговині $125 млн колишнього боргу СРСР

Четвер, 22 грудня 2016, 13:46

Росія виплатить Боснії та Герцеговині частину колишнього боргу СРСР перед Югославією на суму $125 млн.

Відповідне розпорядження підписав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, передає ТАСС.

"Схвалити представлений Мінфіном РФ узгоджений із зацікавленими федеральними органами виконавчої влади і державною корпорацією "Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності" та попередньо погоджений з боснійсько-герцеговинською стороною проект угоди між урядом РФ та Радою міністрів Боснії і Герцеговини про врегулювання зобов'язань колишнього СРСР за розрахунками, пов'язаними з товарообігом між колишнім СРСР і колишньої СФРЮ", - йдеться у тексті розпорядження.

У документі зазначено, що Боснія і Герцеговина зобов'язується розподілити отримані від Росії грошові кошти в наступній пропорції: Федерації Боснії і Герцеговини - 58%, а Республіці Сербській - 29%.

Нещодавно президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович заявила, що новий конфлікт на Балканах не виключений, оскільки Росія намагається активно впливати на події в регіоні.

За її словами, референдум у Республіці Сербській був лише першим кроком у серії потенційних референдумів, та може навіть дійти до незалежності Республіки Сербської.

Нагадаємо, на місцевих виборах у Боснії переконливу перемогу здобули націоналістичні партії. У Республіці Сербській проросійська сепаратистська партія Мілорада Додіка, яка керує місцевим урядом більше десятиліття перемогла проєвросоюзівську коаліцію і здобула на 30% муніципалітетів більше ніж на минулих виборах.

Партія вела виборчу кампанію, обіцяючи відділення Республіки Сербської від Боснії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.