Президент Молдови хоче виключити з держборгу вкрадений мільярд доларів

Середа, 28 грудня 2016, 14:23

Новий президент Молдови Ігор Додон ініціює анулювання закону про включення до держборгу країни 13,26 млрд леїв, або так званого вкраденого мільярду доларів, який Нацбанк Молдови видав під гарантії уряду трьом банкам.

Про це Додон написав на своїй сторінці у Facebook.

"Я підписав першу законодавчу ініціативу в якості президента Республіки Молдова. Це законодавча ініціатива про скасування Закону, який передбачає перекладення на плечі громадян повернення мільярду, вкраденого з фінансово-банківської системи", – написав новий президент Молдови.

Додон наголосив, що "повертати вкрадені мільярди повинні ті, хто брав участь у шахрайстві, проголосували за, або знали про це, але воліли мовчати".

Новий президент Молдови відзначив, "цією справою повинні займатися правоохоронні органи".

"Крадіжка століття, як її назвали експерти, міжнародне співтовариство та громадяни Молдови, спровокувала коливання на валютному ринку, підірвала купівельну спроможність лея, негативно вплинула на зростання пенсій і зарплат", – написав Додон, закликавши при цьому включити його ініціативу до порядку денного настпуногї сесії парламенту в пріоритетному порядку.

Як відзначає видання NewsMaker, в кінці серпня цього року уряд Молдови взяв на себе відповідальність за рішення перевести в держборг понад 13 млрд леїв, які Нацбанк під гарантії уряду видав трьом банкам — Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank.

"Тому на цю суму було випущено ДЦП з терміном погашення 25 років (на перші дев'ять років за ставкою 1,4% і на наступні 16 років — за ставкою 5,3%). Така тривалість була обрана, щоб збалансувати щорічне додатковий тиск на держбюджет. Загалом уряд Молдови має виплатити понад 20 млрд леїв", – відзначає видання.

Варто додати, що станом на кінець жовтня 2016 року державний борг Молдови досяг історичного максимуму, перевищивши 50,34 млрд леїв. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.