Головною у співпраці ЄС та НАТО стане протидія гібридній війні - заява

Вівторок, 6 грудня 2016, 18:06

Європейський Союз та НАТО продовжать посилювати співпрацю в оборонній сфері та щодо спільного оперативного реагування на спільні загрози, в першу чергу, йдеться про ефективну протидію гібридній війні.

Про це йдеться у спільній заяві, підписаній президентом Європейської ради, президентом Європейської Комісії та Генеральним  секретарем НАТО.

"Діючи на підставі рішень, прийнятих главами держав і урядів на саміті у Варшаві … ми вирішили в якості першого кроку зміцнити наше стратегічне партнерство в оборонній сфері.. у питаннях протидії гібридним загрозам; посиленню оперативної співпраці у питаннях безпеки на морі; кібербезпеки; оборонної промисловості та наукових дослідженнях; спільних навчань, розвитку оборонного потенціалу", – йдеться у декларації.

У контексті протидії гібридним загрозам у 2017-му році планується створити "Європейський центр з протидії гібридним загрозам".

Також план передбачає посилення стратегічних комунікацій, що означає регулярний обмін досвідом протидії кіберзагрозам та покращення боротьби з дезінформацією.

У плані йдеться також про посилення оперативного співробітництва в галузі забезпечення морської безпеки. Йдеться, зокрема, про спільні  операції ВМС країн ЄС та НАТО у Середземному  морі.

ЄС та НАТО планують посилити співпрацю у сфері планування між ЄС на НАТО, поліпшити взаємодію з питань стандартизації.

Також планується, що протягом 2017 та 2018 років будуть проведені спільні навчання. Йдеться, зокрема, про Навчання з кризового управління (Crisis Management Exercise 2017 (CMX 17) та Багаторівневі навчання з кризового управління (Multi-Layer Crisis Management Exercise 2018 (ML 18).

"НАТО і США та ЄС будуть зміцнювати співпрацю в тому числі у сфері нарощування потенціалу партнерів і зміцнення зовнішніх кордонів Альянсу та сусідів НАТО, таких Грузія, Республіка Молдова, Україна, Йорданія, Марокко і Туніс", – йдеться у декларації.

Раніше повідомлялося, що НАТО погодив пакет заходів для поглиблення співпраці з ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.