Україна закликає світ відреагувати на загострення на Донбасі

Вівторок, 31 січня 2017, 12:20

Офіційні представники української влади направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію із загостренням російської агресії в Авдіївці.

"Вимагаємо від Росії припинити бойові дії на сході України і дотримуватися режиму припинення вогню", - написав постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у своєму звернені, яке розмістив у Twitter.

Він також розповів генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну, що останні два дні російські окупаційні війська проводять масивну атаку уздовж лінії зіткнення, використовуючи "Гради", виликокаліберну артилерію і танки.

"Внаслідок атак без води і електрики можуть залишитися понад 400 тис. осіб", - наголосив Єльченко.

"Якщо протягом ночі атаки бойовиків в Авдіївці не припиняться, ми будемо скликати екстрене засідання Ради безпеки ООН", - написав він у своєму твіті.

У той же час постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба направив листа керівництву РЄ, в якому проінформував про загострення ситуації на сході країни. "Щойно надіслав топ-посадовцям Ради Європи інформацію про ескалацію на Донбасі із закликом діяти. Це 1-й крок. Завтра і далі будуть наступні", - повідомив він у Twitter.

Також через загострення ситуації в Авдіївці постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук звернувся з листом до голови Постійної ради ОБСЄ Клеменсу Кою. Він закликав скликати нараду Ради для обговорення даного питання.

Окрім того, Прокопчук закликав держави-учасники ОБСЄ активізувати тиск на Росію, аби змусити її зупинити ескалацію конфлікту на Донбасі і "запобігти жахливій гуманітарній катастрофі в регіоні".

"Ми наполягаємо на тому, щоб Російська Федерація взяла на себе відповідальність за виконання своїх зобов'язань і припинила свої агресивні дії в Авдіївській промисловій зоні та на Донбасі в цілому. Режим припинення вогню і безпека вкрай необхідні для цивільного населення", - додає він.

Як повідомлялося, вночі бойовики обстріляли Авдіївку з заборонених Мінськими угодами РСЗО БМ-21 "Град". Вранці вони запросили режим тиші, після чого знову пішли у наступ.

Ситуація в районі Авдіївки загострилась вранці 29 січня. Тоді бойовики розпочали штурмові дії в районі авдіївської промзони з метою захоплення позицій ЗСУ, є втрати з обох сторін.

Так, протягом неділі там загинули четверо українських бійців, дванадцять було поранено, один травмований. У понеділок 3 військових загинули, 17 зазнали поранень і 3 отримали травми внаслідок обстрілу бойовиками позицій Збройних сил України на Донбасі.

У свою чергу знищено ініціатора атаки бойовиків Грека А.В., "комбата" так званого батальона "Восток" (1 батальйон 11 полку окупаційних військ РФ).

Крім того, троє бойовиків були взяті в полон, однак двоє загинули від ран.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.