Єврокомісія застерегла Румунію від спроб "відкотити" боротьбу з корупцією

Середа, 1 лютого 2017, 14:42

Єврокомісія виступила з жорстким попередженням до уряду Румунії через постанову, яка дозволяє корупціонерам уникнути покарання.

Про це йдеться у заяві президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і першого віце-президента Франса Тіммерманса.

"Боротьба з корупцією повинна просуватися вперед, а не відкочуватися назад. Ми з великою занепокоєністю спостерігаємо за останнім розвитком подій у Румунії", - йдеться у заяві.

Керівники Єврокомісії наголосили на потребі незворотного прогресу у боротьбі з корупцією.

"Наш звіт, опублікований минулого тижня, визнав значні результати, досягнуті суддями і прокурорами у Румунії у боротьбі з корупцією. У той же час він дав зрозуміти, що будь-які кроки, які підривають цей прогрес, впливатимуть на подальші оцінки", - нагадали Юнкер і Тіммерманс.

"Комісія застерігає від зворотних кроків у боротьбі з корупцією і ретельно дослідить надзвичайну постанову, що стосується Кримінального кодексу і закону про помилування", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, уряд Румунії пізно ввечері у вівторок попри масові протести ухвалив контраверсійну постанову, що декриміналізує низку злочинів і дозволяє багатьом корупціонерам уникнути відповідальності.

Нова постанова, зокрема, декриміналізує корупційні діяння і випадки перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).

Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в'язниць.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.