Прем'єр Литви: нова АЕС в Білорусі становить для нас загрозу

Четвер, 16 лютого 2017, 10:24

Прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс розкритикував будівництво АЕС у Білорусі поблизу литовського кордоні і заявив, що вона становить пряму загрозу для його країни через порушення норм будівництва.

Про це він сказав в інтерв’ю Euractiv.

"Це одна з найбільших проблем та загроз, атомна електростанції, що будується в Островці. Наш уряд має чітку позицію щодо ядерної енергії", - сказав Скверняліс.

Прем’єр нагадав, що Литва і сама розглядала можливість будівництва АЕС, але вирішила відмовитися від неї на користь інших альтернативних і більш безпечних джерел енергії.

"Напевно, ви знаєте, що Литва в даний час є частиною електричної мережі Росії і у нас є стратегічний пріоритет відключитися від російської енергосистеми та досягнути синхронізації з європейською системою. Проект в Островці не є безпечним. Він реалізується з ігноруванням всіх міжнародних норм і принципів міжнародного права, а це загроза нашій безпеці. Він був побудований на відстані 40 км від нашої країни", - сказав він.

За словами прем’єра, парламент Литви невдовзі прийме закон, який заборонятиме купувати енергію у третіх країн, що побудували небезпечні електростанції.

"Тут ми говоримо не тільки про Островець, ми говоримо про всі небезпечні АЕС. Як ви, напевно, знаєте іншу АЕС почали будувати в Калінінграді (Балтійська АЕС, яка спочатку задумувалася як контрпроект Вісагінської АЕС, від якої відмовилася Литва", - додав він.

Білоруська атомна електростанція - проект з будівництва АЕС у 18 км від міста Островець (Гродненська область), Білорусь. Згідно з планами, перший блок АЕС має бути введений в експлуатацію у 2018 році, другий - у 2020 році.

Основний партнер Білорусі в проекті з будівництва АЕС - російська компанія "Атомстройекспорт".

Нагадаємо, у травні 2016 року Міністерство закордонних справ Литви викликало посла Білорусі і вручило йому ноту щодо можливого інциденту на Островецькій АЕС.

Наприкінці липня Литва направила ноту Білорусі через падіння агрегату на Островецькій АЕС.

На такі кроки влада Литви пішла через два дні після того, як міністерство енергетики Республіки Білорусь визнало, що в цьому місяці при переміщенні корпусу реактора при будівництві БАЕС була зафіксована "позаштатна ситуація".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.