У Єврокомісії прокоментували ультиматум Меттіса щодо витрат на оборону

Четвер, 16 лютого 2017, 13:53

У Єврокомісії прокоментували заяву міністра оборони США Джеймса Меттіса, який напередодні виступив з ультиматумом до союзників по НАТО щодо необхідності збільшення витрат на оборону.

Коментар був наданий представником Єврокомісії Маргарітісом Схінасом на прес-конференції у Брюсселі.

"Європейський Союз знає, що треба більше робити для безпеки та захисту", - сказав він

"Єврокомісія висунула амбіційний комплекс заходів, який має на меті поглибити співпрацю у сфері захисту, щоб швидше відповідати на кризові ситуації та посилити нашу співпрацю з НАТО й міжнародними партнерами.

Цей процес пов'язаний з важливою угодою, яку підписали президент Європейської ради Дональд Туск та президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер минулого липня з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом в рамках саміту", - заявив він.

Схінас також нагадав, що Європейська рада у грудні 2016 року вперше схвалила ціль НАТО щодо витрат на оборону членами ЄС, які є союзниками НАТО, що включає витрати 2% від ВВП на захист.

Нагадаємо, міністр оборони США Джеймс Меттіс виступив з ультиматумом до союзників по НАТО щодо необхідності збільшення витрат на оборону.

Заява Меттіса підтвердила незадоволеність нової адміністрації США тим фактом, що більшість країн НАТО не витрачають на оборону необхідні 2% від ВВП.

Зазначимо, що згідно зі звітом Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), лише дві країни НАТО з-поміж членів ЄС досягли поставленої цілі щодо витрат на оборону у 2% від ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.