У Британії і США є докази причетності Кремля до спроби путчу в Чорногорії - The Telegraph

Неділя, 19 лютого 2017, 14:52

Кремль прямо причетний до сценарію спроби вбивства колишнього прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича з метою зупинити вступ країни до НАТО.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на високопоставлені джерела у британському уряді.

За словами джерел, запланований на 16 жовтня минулого року переворот в Чорногорі був одним з найбільш кричущих прикладів все більш агрессивного втручання Росії у справи Заходу.

Невдала спроба перевороту в Чорногорії булла однією з тем першої зустрічі глави МЗС Британії Бориса Джонсона і держсекретаря США Рекса Тіллерсона.

Кремль рішуче заперечує будь-яку причетність до спроби путчу, і спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч припинив публічні звинувачення на адресу РФ. Проросійська опозиція Чорногорії взагалі стверджує, що спроба перевороту є "фейком".

Однак британська і американська розвідка, яка була залучена чорногорською владою до розслідування спроби перевороту, зібрала докази причетності Росії, і то на високому рівні.

За словами представників розвідки, про причетність Росії до організації перевороту свідчать перехоплені телефонні дзвінки, зламана електронна пошта і свідчення затриманих фігурантів справи.

За словами міністра оборони Чорногорії Предрага Босковіча, "немає жодних сумнівів" у тому, що сценарій був профінансований і організований російськими спецслужбами за участі місцевих радикалів.

Переворот готувався таким чином, щоб при необхідності Кремль міг заявити, ніби росіяни, причетні до нього, діяли за власною ініціативою. Однак, за словами джерела, наявні докази демонструють, що операція не могла бути проведена без схвалення російської влади.

Нагадаємо, 16 жовтня в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Опозиційні партії заявили, що вся операція була сфабрикована, і звинуватили прем’єра Міло Джукановича у використанні служб безпеки для продовження свого керівництва країною, яке триває вже чверть століття.

Перед голосуванням Джуканович заявив, що Росія фінансує опозицію для того, щоб зірвати майбутнє членство Чорногорії у НАТО.

У листопаді Міло Джуканович звинуватив проросійську опозицію у безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні і його вбивства у день виборів.

Зараз двох підозрюваних розшукує Інтерпол. У них є російське громадянство, і вони, як стверджує The Telegraph, курирували підготовку до держперевороту. Раніше прокуратура Чорногорії називала двох росіян - Едуарда Широкова і Володимира Попова - організаторами спроби держперевороту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.