Керівна партія Польщі здобула більшість в Конституційному суді

Понеділок, 27 лютого 2017, 14:30

Керівна партія Польщі "Право і Справедливість" віднині контролює більшість суддів Конституційного суду країни.

Про це пише Rzeczpospolita.

"Сейм обрав Гжегожа Єндрейка, якого рекомендувала "ПіС", суддею Конституційного Суду", – йдеться у повідомленні.

Новий суддя ще має за процедурою скласти присягу перед президентом, що відбудеться досить скоро.

Відтак, як відзначає видання, віднині вісім з 15 суддів Конституційного суду Польщі призначені за рекомендацією "Права і Справедливості". За рекомендацією "ПіСу" також призначена з другої половини грудня голова Юлія Прилембська.

Сім з 15 суддів призначені за рекомендацією опозиційної "Громадянської платформи", серед них і віце-президент суду Станіслав Бернат.

Rzeczpospolita відзначає, що роль віце-президента після останніх конституційних змін юридично і фактично значно обмежена.

Варто додати, що сьогодні між опозицією та "ПіС" точиться суперечка навколо трьох суддів  за рекомендацією "ПіС", які склали присягу перед  президентом, оминувши трьох суддів, обраних за рекомендацією "Громадянської платформи".

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія збирається посилити тиск на Польщу через суперечку в звʼязку з тими змінами, які нинішній польський уряд вніс у судову систему країни з порушенням принципів верховенства права.

Нагадаємо, на початку 2016 року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки Польщі щодо поваги до принципів верховенства права через ухвалення закону про Конституційний суд та зміни у законодавстві про ЗМІ.

Це стало першим кроком у затяжній процедурі, яка зрештою може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.