Туск не повідомив уряд Польщі про наміри і далі очолювати Європейську раду

Понеділок, 6 лютого 2017, 20:41

Президент Європейської ради Дональд Туск не повідомив польському уряду про свої наміри очолювати Єврораду ще один термін.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський після засідання ради ЄС у Брюсселі.

"Ані президентові, ані прем’єру, ані міністру закордонних справ Дональд Туск, який і далі є громадянином Польщі, не повідомив про своє бажання бути кандидатом на цю посаду" - сказав він.

За його словами, громадянин країни, який претендує на високу посаду за кордоном, передусім має звернутися до власного уряду за підтримкою.

"Я хотів би дізнатися від Дональда Туска про його наміри і як він хоче переконати польський уряд у тому, що він зможе виконувати свій мандат протягом наступних двох років" - заявив Ващиковський.

Про те, що Дональд Туск хотів би і надалі лишатися президентом Європейської ради стало відомо у п’ятницю на саміті лідерів ЄС у п’ятницю. Він повідомив, що багато лідерів висловили йому свою підтримку, однак все залежатиме від рішення всіх глав держав і урядів.

Дональд Туск, колишній керівник польської партії "Громадянська платформа", що нині перебуває в опозиції, займав посаду прем'єр-міністра Польщі майже два терміни, перш ніж в 2014 році перейти на роботу в інституції ЄС.

Глава правлячої партії Польщі Ярослав Качиньський заявив, що Дональд Туск не повинен бути обраний на другий термін на посаду голови Європейської ради.

Мандат Туска, який був обраний на посаду на 2,5 роки, закінчується в кінці травня 2017 року. Незважаючи на заяву Качинського, уряд Польщі навряд чи зможе завадити Туску знову зайняти посаду, оскільки більшість лідерів ЄС, ймовірно, підтримає його кандидатуру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.