Українці заслуговують на безвіз, ЄС має дотриматися своїх принципів - доповідачка ЄП

Середа, 1 березня 2017, 16:06

Громадяни України невдовзі зможуть їздити до Європейського Союзу без віз, враховуючи завершення тріалогу між інституціями ЄС.

Про це заявила депутат Європарламенту, доповідач із питання лібералізації візового режиму для України Марія Габріель.

"Ми переконані, що українські громадяни заслуговують на те, щоб вільно пересуватися до ЄС. Настав час для Ради ЄС показати результати. Україна виконала всі критерії, встановлені ЄС, і навіть перевершила всі очікування", - сказала Габріель.

Вона зазначила, що процес лібералізації візового режиму є дуже ефективним інструментом для реалізації амбітних реформ в Україні у галузі безпеки, правосуддя та основних свобод, які приносять користь українським громадянам у повсякденному житті.

"Ми повинні підтвердити принцип, згідно з яким кожна країна, яка досягла певних критеріїв, встановлених ЄС, має отримати переваги режиму лібералізації візового режиму", - підсумувала доповідач.

Нагадаємо, 28 лютого представники країн-членів ЄС, Європарламенту та Єврокомісії досягли згоди щодо запуску візової лібералізації для громадян України.

Після узгодження документа в рамках тріалогу, в квітні його мають розглянути в Європарламенті, в травні – схвалити у Раді ЄС.

Очікується, що безвіз для України фактично може набути чинності на початку червня.

Нагадаємо, 27 лютого Рада ЄС затвердила механізм призупинення безвізових режимів з третіми країнами, прийняття якого тривалий час блокувало затвердження безвізового режиму для України.

Про те, що безвізовий режим почне повноцінно працювати влітку цього року, повідомляла раніше ЄвроПравда у статті  "Безвіз до відпустки: в ЄС узгодили, коли візьмуться за скасування віз для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.