Євросоюз, посилюючи оборону, не має дублювати НАТО – Столтенберг

Понеділок, 13 березня 2017, 16:39

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг застеріг ЄС від того, аби той, посилюючи власну оборону, не став дублювати функції Альянсу.

Про це він сказав у понеділок в штаб-квартирі НАТО під час презентації річного звіту, повідомляє УНІАН.

"Я вітаю посилення співробітництва у сфері оборони в ЄС. Проте,  одна річ є важливою: те, що робить ЄС, не повинно дублювати те, що робить НАТО, але має його доповнювати. Тому я вітаю чітке послання багатьох європейських лідерів, що у разі збільшення витрат на оборону йдеться не про європейську армію, не про створення нової командної структури, яка буде накладатися на командну структуру НАТО, і не про те, щоб ЄС був відповідальним за колективну оборону в Європі", – відзначив він.

"Тому що колективна оборона в Європі є відповідальністю НАТО. Особливо після Brexit цілком зрозуміло, що нам треба, щоб НАТО та ЄС працювали разом", – додав Столтенберг.

Генсек НАТО також наголосив, сильний НАТО не суперечить сильному ЄС.

"Вони йдуть разом. 22 члени ЄС є у той же час є членами Альянсу. Більше ніж 90% населення ЄС живуть у країнах НАТО. Сильна європейська оборона означає сильний НАТО", – підкреслив Столтенберг.

Раніше повідомлялося, що витрати на оборону європейських країн НАТО у 2016 році збільшилися у порівнянні з попереднім роком, проте ще далекі від задекларованого рівня 2% ВВП – на такий рівень вийшли лише чотири країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.