Верховна рада ратифікувала вільну торгівлю з Канадою

інфографіка
Вівторок, 14 березня 2017, 11:09

Верховна рада ратифікувала угоду про створення зони вільної торгівлі з Канадою.

За відповідне рішення проголосувало 272 депутати. Жодного голосу не дали лише представники "Опозиційного блоку".

Варто зазначити, що переговори з Канадою про створення зони вільної торгівлі почалися ще у 2009 році, проте за часів президентства Віктора Януковича Оттава заморозила ці переговори. Після Революції гідності переговори були відновлені, а завершені – у липні 2015 року.

В Мінекономрозвитку розраховують, що ЗВТ дозволить суттєво наростити український експорт до Канади. Адже угода передбачає негайне звільнення від мит 99,9% українських товарів. Це має сприяти експорту до Канади продуктів з високою часткою доданої вартості. 

"Угода означає дедалі більше поглиблення торговельних зв’язків між двома країнами. Для українських виробників-експортерів відкривається новий, значно ширший ринок збуту, адже, Канада потужний ринок, який щорічно імпортує на майже $420 млрд.

Ввізне мито  0% буде для  98 % товарів українського походження. Крім того Угода сприятиме  залученню додаткових інвестицій для розвитку українського бізнесу. Прогнозується, що обсяг прямих іноземних інвестицій буде збільшено майже на $40 млн",- прокоментувала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська. 

 

Для завершення процедур потрібна ратифікація угоди лише Сенатом Канади. Наразі ратифікаційний закон проголосований Сенатом у другому читанні, розгляд у третьому читанні прогнозується наприкінці березня – на початку квітня.

Варто зазначити, що наразі Україна має від’ємне сальдо торгівлі з Канадою. Зокрема, за даними Держстату, у 2016 році українські компанії експортували до Канади товарів на $28,9 млн, тоді як імпортовано – на $217,3 млн.

Для збільшення натисніть на зображення 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.