Суд Франції перевірить угоду про ЗВТ ЄС-Канада на відповідність Конституції

Четвер, 23 березня 2017, 14:46

Конституційний суд Франції розпочав розгляд справи щодо угоди про вільну торгівлю між Євросоюзом та Канадою (СЕТА). Противники угоди закликають призупинити її.

Про це повідомляє Euractiv.

У лютому на прохання 153 політиків, у тому числі 53 депутатів, Конституційний Суд оголосив, що винесе своє рішення про законність угоди про вільну торгівлю ЄС-Канада.

Рішення суду ставить може поставити під загрозу виконання угоди, яка була досить спірною впродовж всього процесу переговорів. У Франції було чимало опонентів цієї угоди.

Європейський парламент у лютому затвердив угоду і в теорії це повинно гарантувати її швидке застосування і набуття чинності в найближчі кілька тижнів.

Однак французькі депутати сподіваються заблокувати угоду, але не маючи більшості в Європарламенті для звернення до європейських судів, вони звернулися до національного Конституційного суду.

Існує реальна можливість, що угода може не відповідати французькому законодавству. За словами юристів, нинішній текст не відповідає французькій Конституції із низки причин.

Наприклад, вона суперечить принципу рівності: створення спеціальних трибуналів із врегулюванню спорів пропонують різні режими для іноземних і національних інвесторів.

Це також підриває національний суверенітет шляхом прийняття повноважень від національних юрисдикцій.

Декілька організацій закликали президента Франсуа Олланда відкласти імплементацію угоди угоди на тій підставі, що Конституційний Суд ще не виніс свого рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.