Переговори по Brexit будуть важкими, але виключно від імені всього ЄС – Туск

П'ятниця, 31 березня 2017, 11:45

Переговори між Європейським Союзом та Британією щодо виходу Сполученого Королівства з ЄС будуть важкими, подекуди конфронтаційними, проте ЄС проводитиме їх від імені всієї спільноти.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск під час прес-конференції з прем'єр-міністром Мальти Джозефом Мускатом у Валлетті.

За його словами, переговори з Британією будуть нелегкими, проте ЄС виступатиме єдиним фронтом, жодних паралельних двосторонніх переговорів тієї чи іншої держави ЄС з будь-якого питання не буде.

"Переговори, які скоро розпочнуться, будуть складні, а іноді навіть агресивні. Іншого способу немає", – сказав Туск.

"Проте починати паралельні переговори з усіх питань, як того дехто хоче у Британії, ніхто не буде", – наголосив президент Європейської ради.

Туск також додав, що зустрінеться з прем'єр-міністром Великої Британії Терезою Мей в Лондоні до зустрічі 29 квітня в Брюсселі.

Окрім того, президент Євроради озвучив головні принципи, на які ЄС спиратиметься під час переговорів щодо Brexit.

Перший з них – це мінімізація невизначеності при виході Британії з ЄС для громадян і бізнесменів країн ЄС, забезпечення і гарантування їхніх прав.

Другий – уникнення правового вакууму, оскільки після Brexit європейське право не поширюватиметься на територію Британії.

Третє – гарантії того, що Британія дотримуватиметься всіх фінансових зобовʼязань, які країна взяла на себе в межах ЄС.

Четверте – уникнення появи кордону між Ірландією та Північною Ірландією у контексті підтримки процесу мирного врегулювання у Північній Ірландії. 

Раніше повідомлялося, що Туск представив стратегію ЄС на переговорах щодо Brexit

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.