ЄС дозволив побудову реакторів на угорській АЕС "Пакш", гроші на які дає РФ

Понеділок, 6 березня 2017, 13:13

Єврокомісія вирішила, що виділення угорським урядом коштів на побудову двох реакторів на АЕС "Пакш" не суперечить європейським правилам надання державної допомоги.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

"Угорщина вирішила інвестувати в проект АЕС Пакш ІІ, це її право відповідно до Договору про ЄС. Роль Єврокомісії полягає в тому, щоб гарантувати, що спотворення конкуренції на енергетичному ринку в результаті державної підтримки обмежене до мінімуму. В ході нашого дослідження угорський уряд взяв на себе значні зобов'язання, що дозволило Комісії схвалити інвестиції відповідно до правил державної допомоги ЄС " – заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер.

Угорщина планує надати інвестиційну підтримку для будівництва двох нових реакторів на АЕС "Пакш". Вони покликані замінити старі реактори, побудовані в 1980-х роках і на які в даний час припадає близько 50% вітчизняного виробництва електроенергії Угорщини.

Як повідомлялося, влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

У 2015 році Єврокомісія надіслала формальне повідомлення угорському уряду про початок провадження проти Угорщини через атомну угоду з РФ.

Після обміну інформацією з угорською владою у ЄК лишалися сумніви з приводу сумісності з правилами ЄС про державні закупівлі укладеної з російським "Росатомом" угоди про будівництво двох енергоблоків атомної електростанції "Пакш".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.