У Польщі критикують переобрання Туска і не пророкують Європі "нічого доброго"

оновлено
Четвер, 9 березня 2017, 19:23

Переобрання Дональда Туска президентом Європейської ради "не віщує Європі нічого доброго".

Про це заявила речниця правлячої партії Польщі "Право і справедливість" Беата Мазурек, повідомляє TVP info.

"За нашою оцінкою, таке рішення не віщує Європі нічого доброго, воно є поганим для Європи. Це вперше в історії, щоб лідери держав ЄС підтримали людину всупереч уряду країни, з якої ця людина походить" заявила вона.

При цьому Мазурек підтримала прем’єра Беату Шидло, яка "відважно боронила позицію польського уряду".

Варто зазначити, що проти переобрання Дональда Туска виступила лише лідер уряду Польщі, всі решта 27 лідерів були "за".

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський у коментарі Onet.pl заявив, що вражений способом прийняття рішення про переобрання голови Європейської ради.

"Це означає, що ЄС рухається у непередбачуваному напрямку. Жодні засади не зобов’язують. Ми програли битву, але ситуація від цього не змінюється. Туск нам не допомагав і в майбутньому допомагати не буде" - сказав він.

Навпаки – на думку Ващиковського, Туск може "ще гостріше атакувати польський уряд" на європейській арені.

"Ми не згодні з цим рішенням, але не маємо юридичної можливості його відкинути" - заявив глава МЗС.

Варто зазначити, що глава партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський спочатку не став коментувати переобрання Туска, відмовившись від спілкування з журналістами. Раніше він виступав у жорсткій опозиції до Туска, покладаючи на нього непряму провину за загибель свого брата - президента Леха Качинського у Смоленській катастрофі.

Потім на прес-конференції Качинський розкритикував той факт, що був "обраний політик, який порушував усі правила". Крім того, він висловив розчарування позицією прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який також підтримав кандидатуру Туска.

"Орбан продемонстрував, яку форму має нинішній ЄС. Це організація, в якій домінує одна держава - Німеччина. Я не приховую свого розчарування вчинком Орбана" - цитує Качинського Onet.pl.

Як повідомлялося, європейські лідери у четвер, подолавши спротив Польщі, переобрали Дональда Туска на посту президента Європейської ради.

Перший термін Туска на посаді закінчується в кінці травня. Другий його термін на посту глави Євроради почнеться у червні 2017-го і триватиме 2,5 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.