Лідери Кіпру відновили переговори щодо возз'єднання острова

фото
Вівторок, 11 квітня 2017, 11:28

Лідери етнічно розділеного Кіпру 11 квітня відновили підтримувані ООН мирні переговори про возз’єднання розділеного острова.

Про це повідомляє Associated Press.

Переговори, очевидно будуть складними через значні розбіжності і поки що ніхто не прогнозує, чи завершаться вони підписанням якихось домовленостей.

Лідер греків-кіпріотів Нікос Анастасіадес звинувачує лідера турків-кіпріотів Мустафу Акинджи у гальмуванні ключових питань.

У свою чергу Акинджи заявляє, що їхні опоненти не погоджуються з основною вимогою рівного партнерства в управлінні ймовірною федерацією, особливо щодо головування по черзі.

Нагадаємо, в січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.