Переговори про об’єднання Кіпру можуть не відновитися до квітня – президент

П'ятниця, 24 лютого 2017, 17:51

Лідер грецької частини Кіпру Нікос Анастасіадес вважає, що переговори з об’єднання острова залишаться заморожені до проведення Туреччиною конституційного референдуму 16 квітня.

Про це повідомляє Agence France Press.

"Я сподіваюся, що у турецьких кіпріотів і Туреччини є інші думки, але не очікую, що це станеться до квітневого референдуму" - сказав він.

"На мою думку, мета турецької сторони, особливо президента Ердогана, досягти позитивного результату на референдумі стає істотною перешкодою для переговорів, оскільки справа стосується виведення окупаційних військ", - пояснив Анастасіадес.

Раніше повідомлялося, що представники турків-кіпріотів відмовилися брати участь у зустрічі лідерів обох громад острова для продовження переговорів з обʼєднання 23 лютого

Переговори покликані покласти край поділу острова, що протягом багатьох десятиліть є джерелом напруженості між Грецією і Туреччиною і перешкодою для вступу Туреччини в Євросоюз.

Нагадаємо, у січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.