Турки-кіпріоти відмовилися від зустрічі з об’єднання острова 23 лютого - ЗМІ

Середа, 22 лютого 2017, 12:14

Представники турків-кіпріотів відмовилися брати участь у зустрічі лідерів обох громад острова для продовження переговорів з обʼєднання.

Про це пише Reuters з посиланням на турецький NTV.

Повідомляється, що після того, як минулого тижня переговори були призупинені, представники турецької громади острова відмовилися від переговорів, запланованих на 23 лютого.

Агенція нагадує, що переговори між лідером греків-кіпріотів Нікосом Анастасіадісом і його турецьким колегою Мустафою Акинджи перервалися минулого тижня після того, як грецький парламент Кіпру розгнівив турків-кіпріотів тим, що ухвалив закон про обовʼязковість вшанування дати плебісциту 1950 року про приєднання острова до Греції.

Переговори покликані покласти край поділу острова, що протягом багатьох десятиліть є джерелом напруженості між Грецією та Туреччиною та є перешкодою для вступу Туреччини до Європейського Союзу.

Інформацію про скасування зустрічі через відмову лідера турків-кіпріотів підтвердив прес-секретар грецького уряду острова Нікос Хрістоулідес. Про це повідомляє Cyprus-mail.

"На жаль, нам щойно повідомили з ООН, що у зв'язку з відмовою лідера турків-кіпріотів взяти участь у переговорах, запланована зустріч завтра не відбудеться", – повідомив речник уряду.

Спеціальний представник ООН з питань Кіпру Елізабет Шпехар спробувала переконати Анастасіадіса і Акинджи провести переговори, але її зусилля виявилися марними.

"Президент (Анастасіадіс. – Ред.) висловив жаль з приводу такого розвитку подій та підтвердив свою готовність відновити предметні переговори", – додав Хрістоулідес.

Переговори покликані покласти край поділу острова, що протягом багатьох десятиліть є джерелом напруженості між Грецією і Туреччиною і перешкодою для вступу Туреччини в Євросоюз.

Нагадаємо, у січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вона завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.