Переговірники по Кіпру зустрінуться знову 2 квітня – ООН

Понеділок, 27 березня 2017, 13:11

Організація Об'єднаних Націй планує зібрати лідерів грецької та турецької громади Кіпру наступної неділі 2 квітня для спільної вечірі вперше після того, як переговори щодо возз’єднання острова раптово призупинилися в лютому цього року.

Про це повідомляє Reuters.

"Еспен Барт Ейде, спеціальний радник генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй, повідомив, що вечеря для лідерів греків-кіпріотів Нікоса Анастасіадеса та турків-кіпріотів Мустафою Акинджи відбудеться 2 квітня", – йдеться у повідомленні.

Вечеря відбудеться в контрольованій ООН буферній зоні, що розділяє столицю Кіпру, Нікосію.

Нагадаємо, в січні цього року в Женеві відбулися переговори про возз’єднання Кіпру, де обговорювали питання безпеки і гарантій.

Вони завершилися без підписання угоди, але з рішенням продовжити обговорення на технічному рівні до повторного скликання знову на політичному рівні.

Найбільш проблемною частиною переговорів є питання власності, яка належала грекам-кіпріотам до турецького вторгнення в 1974 році. Сторонам необхідно домовитися, віддавати цю власність грекам чи виплачувати компенсацію, і якщо так, то в якому розмірі.

Сторонам ще необхідно обговорити питання перебування на острові турецьких військ, чисельність яких оцінюється в 30 тисяч осіб.

Також треба вирішити, хто буде гарантом виконання угод - Євросоюз чи Британія, у якої на острові є дві військові бази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.