Угорщина прийняла закон, який дозволяє закрити заснований Соросом університет

Вівторок, 4 квітня 2017, 16:05

Парламент Угорщини у вівторок проголосував за законопроект, який регулює діяльність в Угорщині університетів з країн, що не входять в ЄС, і таким чином ставить під загрозу заснований філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет (CEU).

Про це повідомляє видання Hungary Today.

Законопроект підтримали 123 депутати, проти висловилися 38, ще 38 парламентарів утрималися.

Для того щоб набути чинності закон має бути підписаний президентом Яношем Адером, у якого тепер є три варіанти: підписати закон у нинішньому вигляді; повернути в парламент для доопрацювання; направити документу  Конституційний суд, який перевірить його на конституційність.

На прийняття рішення у Адера є 5 днів. Якщо він обере варіант з Конституційним судом, той у 30-денний термін має надати свою оцінку.

Якщо ж Адер підпише закон, він все одно може потрапити у Конституційний суд, якщо таке звернення зроблять одна четверта депутатів або голова верховного суду, генпрокурор чи комісар з фундаментальних прав.

У Будапешті в неділю тисячі людей вийшли на вулиці на підтримку CEU, заснованого у 1991 році Джорджом Соросом.

Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження. CEU, акредитований у США і Угорщини, такої угоди не має. За іншою нормою, від іноземних університетів вимагається мати кампус і в країні походження. CEU – єдиний з 28 іноземних університетів Угорщини, такого кампусу не має.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.