Трамп розповів Лаврову про плани ІДІЛ підірвати літак бомбою, вмонтованою у ноутбук

Середа, 17 травня 2017, 09:53

Інформація, яку президент США Дональд Трамп розповів главі МЗС РФ Сергію Лаврову під час переговорів у Вашингтоні, стосувалася планів терористичного угруповання "Ісламська держава" підірвати пасажирський літак завдяки бомбі, вмонтованій у ноутбук.

Про це повідомляє ABC News.

За словами нинішніх і колишніх американських чиновників, після того, як Трамп розкрив секретну інформацію в ході зустрічі з російськими офіційними особами минулого тижня, життя шпигуна, який був засланий Ізраїлем до угруповання ІДІЛ сьогодні перебуває під загрозою.

Шпигун розповів розвідці про змову ІДІЛ підірвати пасажирський літак, що прямував до США, бомбою, захованою в ноутбуці. Такий ноутбук з бомбою можна було б непомічено пронести до салону літака.

"Інформація є досить вірогідною, оскільки США розглядають заборону на ноутбуки на всі рейси з Європи до США", - зазначає ABC News.

Як відомо, адміністрація президента США Дональда Трампа розглядає можливість введення заборони на провезення у ручній поклажі ноутбуків та іншої великої електроніки на комерційних рейсах з деяких європейських країн. У березні уряд США ввів заборону для пасажирів рейсів з восьми країн Близького Сходу та Африки, а також Туреччини, брати в ручну поклажу ноутбуки, айпади, камери та більшість іншої електронної техніки.

Американські чиновники повідомили, що такою надсекретною інформацією поділились з США за умови, що буде забезпечено конфіденційність щодо джерела.

"Реальна небезпека - це не тільки це джерело", - сказав Метт Олсен, колишній директор Національного антитерористичного Центру, "але і майбутні джерела, які надаватимуть інформацію щодо змов проти нас".

Багато хто в контртерористичній спільноті кажуть, що Трамп зробив помилку, розкривши такі дані.

"Росія не є частиною коаліції проти ІДІЛ", - сказав Олсен. "Вони не є нашими партнерами".

Раніше повідомлялося, що секретна інформація, яку розкрив президент США Дональд Трамп під час зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, була надана Сполученим Штатам джерелом з Ізраїлю.

Нагадаємо, нещодавно видання Washington Post повідомило, що президент США Дональд Трамп минулого тижня під час зустрічі в Білому домі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим розкрив йому надсекретну інформацію щодо "Ісламської держави". Розкриття цієї інформації поставило під загрозу надважливе джерело американської розвідки у питанні "Ісламської держави".

У Білому домі заперечили розкриття даних. Дональд Трамп при цьому заявив, що мав повне право ділитися з Росією інформацією, яка стосується питань тероризму та безпеки авіа польотів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.