Рада Європи розкритикувала закон про декларації і вимагає скасувати зміни по ГО

Середа, 24 травня 2017, 12:14

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс рекомендував українській владі усунути із законодавства вимогу електронного декларування статків для активістів неурядових організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.

Про це йдеться в оприлюдненому 24 травня Радою Європи листі комісара на адресу заступника глави адміністрації президента України Дмитра Шимківа.

"Я стурбований тим, що введені в дію у березні поправки можуть виокремити антикорупційні неурядові організації, роблячи їх суб’єктом додаткових і непотрібних вимог", - заявив комісар.

Він наголосив, що НУО і без того є фактичним суб’єктом фінансової звітності, а ЗМІ повинні платити податки і надавати звіти податковим службам. За словами комісара, суворішій звітності мають піддаватися тільки ті особи чи організації, які отримують державне фінансування.

"Відтак я закликаю українську владу переглянути поки чинне законодавство і усунути загальні чи специфічні вимоги щодо декларування активів представників громадянського суспільства чи інших осіб, які здійснюють антикорупційну діяльність", - йдеться у листі Муйжнієкса.

Рада Європи також наводить відповідь на лист комісара з адміністрації президента від 22 травня.

"Ми плануємо завершити роботу над поправками, ґрунтуючись на підходах і правилах, викладених вище (йдеться про "Фундаментальні принципи щодо статусу неурядових організацій у Європі", розроблені Радою Європи, а також принципи, що регулюють діяльність НУО в ЄС. – Ред.), і викласти їх у законопроекті, який буде представлено на розгляд Венеціанської комісії", - йдеться у відповіді Дмитра Шимківа.

У Раді Європи повідомили, що комісар Нілс Муйжнієкс вітає наміри АП переглянути закон у відповідності зі стандартами Ради Європи.

Нагадаємо, у квітні ЄС розкритикував ухвалені Верховною радою і підписані президентом Порошенком поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.