Литовці змусили єврокомісара оглянути "небезпечну" білоруську АЕС з повітряної кулі

Четвер, 25 травня 2017, 13:50

Литва організувала для єврокомісара з енергетики Мароша Шефовича політ на повітряній кулі, щоб він на власні очі переконався в близькості АЕС в Островці від литовської столиці.

Про це повідомляє білоруська служба агентства "Интерфакс".

"Вітер дув на схід, і ми на власні очі побачили, як близько від Вільнюса знаходиться Островець", - заявила радник міністра енергетики Литви Аурелія Вяріцкайте.

За її інформацією, під час польоту на повітряній кулі комісара Мароша Шефовича супроводжував міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

Білоруська АЕС зводиться в Островецком районі Гродненської області за російським проектом "ВВЕР-1200". Вона буде складатися з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Пуск першого енергоблока запланований на 2019 рік. Генпідрядником будівництва АЕС є "Атомстройекспорт" (структура "Росатому").

Литовський уряд вважає, що БелАЕС будується в порушення правил безпеки, також він стурбований тим, що станція може ускладнити синхронізацію ЛЕП Балтійських країн із Західною Європою. З метою ускладнити будівництво станції уряд Литви обіцяє не впускати електроенергію, вироблену на цій станції, і закликає піти на такий же крок інші країни регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.