Президент Румунії закликав коаліційні партії до пошуку виходу з урядової кризи

Четвер, 15 червня 2017, 13:39

Конституційних підстав для призначення виконувача обов’язків прем’єра Румунії немає.

Про це заявила речниця президента Румунії Клауса Йоханніса Мадалін Доброволщі з посиланням на заяву президента, повідомляє Romania TV.

За її словами, президент отримав листа, підписаного керівництвом коаліційних партій - Соціал-демократичної партії та Альянсу лібералів і демократів, і взяв до уваги відкликання ними підтримки уряду.

Однак, за словами Йоханніса, конституційних підстав для призначення тимчасового прем’єра немає, оскільки чинний прем’єр Сорін Гріндяну не заявив про свою відставку і є фізично здатним до виконання обов’язків глави уряду.

"Коли пост прем’єра стане вакантним в результаті його відставки або виголошення парламентом вотуму недовіри, президент Румунії може почати конституційну процедуру призначення нового глави уряду", - йдеться у заяві.

В той же час Йоханніс закликав коаліційні партії до термінового вирішення урядової кризи заради уникнення політичної нестабільності. За його словами, вирішення кризи це цілковита відповідальність коаліційних партій.

Як повідомлялося, коаліційні партії відкликали свою підтримку уряду, надану йому в кінці минулого року., і звинуватили уряд у зриві строків виконання програми його діяльності.

Всі міністри Соціал-демократичної партії та Альянсу лібералів і демократів заявили про свою відставку і виступили з вимогою відставки прем’єра Гріндяну. Однак прем’єр заявив, що у відставку не піде, в свою чергу закликавши політичні партії продемонструвати політичну відповідальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.