ЄСПЛ схвалив рішення проти РФ щодо "пропаганди гомосексуалізму"

Вівторок, 20 червня 2017, 12:18

Європейський суд з прав людини 20 червня оприлюднив рішення, в якому визнав проблему системної дискримінації в РФ.

Про це йдеться в опублікованому у вівторок рішенні суду.

Рішення ухвалене за скаргою трьох росіян – Миколи Баєва, Олексія Кисельова та Миколи Алексеєва. Всі троє є гей-активістами та протестували проти російської національної політики щодо ЛГБТ.

Вони були затримані та засуджені до адмінпокарання за проведення демонстрацій із банерами, в яких йшлося про те, що гомосексуалізм є не збоченням, а природнім станом для окремих людей. Спроби оскаржити вирок в судах РФ не дали успіху, після чого активісти звернулися до Страсбурга.

У сьогоднішньому судовому засіданні у справі "Баєв та інші проти Росії" "Європейський суд з прав людини визнав порушення Росією статті 10 ("свобода вираження поглядів") Європейської конвенції з прав людини та порушення статті 14 ("заборона дискримінації") у поєднанні зі статтею 10 Конвенції".

"Фактично, ухвалюючи подібні закони (закон РФ про "заборону пропаганди гомосексуалізму" серед підлітків - Ред.), влада посилює стигматизацію та несправедливість, й заохочує гомофобію, несумісну з цінностями демократичного суспільства", – йдеться в рішенні суду.

Відповідно до рішення ЄСПЛ, Росія повинна виплатити трьом заявникам понад 49 тисяч євро, а також відшкодувати суми, які вони витратили на судові витрати.

Так, Росія повинна виплатити 8 тисяч євро Байєву, 15 тисяч євро Кисельову та 20 тисяч євро Алексєєву за моральну шкоду.

Нагадаємо, у 2013 році в Росії прийняли закон, який забороняє пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх.

Закон передбачає штраф у розмірі приблино 15 євро для фізичних осіб, приблизно 700 євро - для посадових осіб, та до 15 тисяч євро або адміністративне призупинення діяльності на строк до 90 діб - для юридичних осіб. У разі, якщо "пропаганда" була здійснена з використанням ЗМІ (в тому числі інтернету), то штраф збільшується.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.