В ЄС нарощують критику України: Луценко гальмує реформи, немає змін у СБУ

виправлено
Вівторок, 20 червня 2017, 14:52

В Європейському союзі повідомили, що Генпрокуратура України розпустила підрозділ, що опікувався реформами, а президент не реагує на пропозиції європейських партнерів про реформування СБУ.

Відповідні цитати керівника Консультативної місії ЄС (КМЄС) Кястутіса Ланчінскаса публікує брюссельське видання EUObserver, що спеціалізується на тематиці ЄС.

Зокрема, в місії вважають, що генеральний прокурор Юрій Луценко виявився "більше зацікавлений у полюванні на представників попереднього режиму, аніж у реформуванні прокуратури", передає видання позицію Ланчінскаса.

Ланчінскас додав, що до кінця поточного року ГПУ має намір скоротити кількість прокурорських співробітників з 18 до 10 тисяч, але "досі незрозуміло, як вони це робитимуть".

Занепокоєння місії викликає те, що генпрокурор розпустив департамент, що опікувався реформуванням відомства. Цей підрозділ відповідав також за співпрацю з КМЄС. У місії "досі чекають на пояснення цього кроку", каже Ланчінскас.

Варто зазначити, що керівник місії раніше вже критикував Генпрокуратуру (див. інтерв’ю "Треба призначити молодих, енергійних людей на ключові позиції в прокуратурі"), однак настільки жорсткої критики досі не звучало.

Також є питання до Служби безпеки України. Видання наводить слова неназваного дипломата про те, що СБУ нині намагається "притискати" активістів і журналістів. Керівник місії заявив, що "чув такі звинувачення", але не зміг підтвердити їх.

Ланчінскас розповів, що НАТО та ЄС спільно запропонували СБУ концепцію реформування.

"Серед іншого, мета реформи – зменшити рівень таких зловживань владою (з боку СБУ). Передбачається інтеграція СБУ із євроатлантичними структурами, служба має передати правоохоронну функцію та слідство іншим органам", - пояснив він.

Президент має схвалити запропоновану концепцію, наразі цього не відбулося. "Ми досі чекаємо на відповідь", - заявив Ланчінскас.

Примітка: у початковому тексті новини помилково йшлося про відсутність реакції на пропозиції з боку СБУ, в місії наголошують, що йдеться про відсутність реакції президента.

В КМЄС підтвердили "Європейській правді" автентичність цитат голови місії. "Дійсно, була зустріч та інтерв'ю з журналістом EUobserver. Цитати, наведені в статті, справді звучали. Хоча під час інтерв’ю обговорювалися як негативні, так і позитивні аспекти реформування правоохоронної системи в Україні", - відповіли в місії на запит ЄП.

Зазначимо, що минулого тижня звучала вкрай жорстка критика на адресу Києва також з боку інших посадовців ЄС (детальніше – в статті "Доба критики: в Євросоюзі змінюють ставлення до України").

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.