Єврокомісія запустила багатомільярдний оборонний фонд

Середа, 7 червня 2017, 16:06

Європейська комісія у середу, 7 червня, оголосила про створення Європейського оборонного фонду, покликаного підвищити ефективність витрат держав-членів ЄС на спільну оборону.

Про це ідеться у прес-релізі, опублікованому на сайті Єврокомісії.

"Сьогодні Єврокомісія започаткувала Європейський оборонний фонд з метою допомоги країнам-членам ефективніше витрачати гроші платників податків та уникнути дублювання у фінансуванні проектів", - ідеться у повідомленні.

Фонд координуватиме, доповнюватиме та розширюватиме національні інвестиції в оборонні дослідження, розробку прототипів та закупівлі обладнання і технологій у сфері оборони.

"Фонд буде підтримувати спільні дослідження у сфері оборони та спільну розробку оборонних можливостей. Таким чином, він стане ігровим механізмом для стратегічної автономії ЄС і конкурентоспроможності окремих підприємств Європи", - повідомила єврокомісар з питань внутрішнього ринку та послуг, промисловості, підприємництва та малого і середнього бізнесу Ельжбета Беньковська.

Європейський оборонний фонд підтримуватиме два напрямки. Дослідницький, який уже частково реалізується, та на який планується виділяти до 90 мільйонів євро до 2020 року та 500 мільйонів євро щороку після 2020 року.

Починаючи з 2017 року ЄС вперше надасть гранти для спільних досліджень у сфері інноваційних оборонних технологій і продуктів, які можуть включати електроніку, зашифроване програмне забезпечення або робототехніку.

Другий напрямок – розробка та придбання. Фонд буде створювати стимули для держав-членів щодо співпраці. Держави-члени зможуть спільно інвестувати, наприклад, в розробку технологій безпілотних літальних апаратів або супутникового зв'язку. Ця програма зможе привести до загальних інвестицій у розвиток обороноздатності у розмірі 5 мільярдів євро щороку після 2020 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.