Переговори про Brexit: ЄС хоче від Британії більшої ясності з ключових питань

Четвер, 20 липня 2017, 14:16

Головний переговірник ЄС з питань Brexit Мішель Барньє очікує від Великої Британії більшої чіткості щодо ключових питань, таких як права громадян та законопроект про вихід з ЄС.

Про це він заявив після другого раунду переговорів між ЄС та Британією.

"Другий раунд, який почався в понеділок, був присвячений викладенню наших позицій. Нашим завданням було почати роботу по суті. Я хотів визначити питання, в яких ми погоджуємося і не погоджуємося", - сказав Барньє.

Він зазначив, що відбулася перша дискусія щодо впливу Brexit на два ключових питання: щодо Белфастської угоди (Good Friday Agreement) та спільного простору для подорожей.

Белфастська мирна угода була підписана з метою припинення конфлікту в Північній Ірландії в 1998 року між урядами Республіки Ірландії та Великої Британії.

"Ми погодилися, що важливе питання Белфастської угоди між Ірландією та Британією вимагає більш детальних дискусій. Необхідно зробити більше для збереження кооперації Ірландії та Північної Ірландії. Сьогодні ця співпраця забезпечується політикою та законодавством ЄС. Ми маємо розуміти, як Британія має намір забезпечувати цю співпрацю після Brexit", - сказав Барньє.

Британія, за його словами, також має прояснити на наступній сесії, яким чином працюватиме спільний простір для подорожей після виходу країни з ЄС.

Британський міністр з питань Brexit Девід Девіс щодо питання з Ірландією зазначив, що "задоволений прогресом, якого сторони досягли під час переговорів".

"Ми визначили багато конкретних сфер, в яких ми згодні, а також сфер, щодо яких триватимуть дискусії в наступних раундах переговорів", - сказав він.

Як відомо, група Європарламенту, яка займається питанням Brexit, розкритикувала пропозиції Британії щодо прав громадян ЄС після виходу з Євросоюзу.

Згідно з пропозиціями, усі 3 мільйони громадян ЄС, які проживають у Британії, повинні будуть подати заявку на отримання ідентифікаційної картки щодо "осілого статусу" після виходу країни з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.