Італія готова відправити кораблі до Лівії, але Тріполі тепер відмовляється

П'ятниця, 28 липня 2017, 17:42

Уряд Італії підтримав відправку місії до Лівії для стримування потоку мігрантів і боротьби з контрабандистами.

Про це повідомляє ВВС.

"Місія допоможе Лівії посилити свою здатність контролювати власні кордони та національну територію", - заявив прем'єр-міністр Паоло Джентілоні.

В рамках місії передбачається відправка кораблів, літаків та щонайменше 700 військових моряків. Очолить місію фрегат ВМС Італії.

"Кабінет міністрів затвердив те, про що просив лівійський уряд, не більше, не менше", - сказав Джентілоні.

Пізніше він пояснив, що ініціатива спрямована на "підтримку суверенітету Лівії і не спрямована проти лівійського суверенітету". Відправку місії ще має затвердити парламент Італії, якому представлять пропозицію наступного тижня.

Прем'єр-міністр Лівії в середу зустрівся в Римі з Джентілоні і попросив Італію відправити кілька кораблів для боротьби з контрабандистами.

Однак сьогодні лівійській уряд національної єдності категорично заперечив, що подавав такий запит, повідомляє The Local.

"Прем'єр-міністр Фаіз аль-Саррадж заперечує, що попросив Італію відправити кораблі військово-морських сил в територіальні води Лівії... або винищувачі в повітряний простір Лівії. Такі заяви абсолютно безпідставні. Національний суверенітет Лівії - це червона лінія, яку ніхто не повинен перетинати", - йдеться у заяві.

Прем’єр додав, що Тріполі та Рим погодились "продовжити італійську програму підтримки лівійської берегової охорони через навчання та надання озброєння, щоб вона могла врятувати життя мігрантів та протистояти контрабандистам".

Міністерство закордонних справ Лівії у свою чергу повідомило, що італійському уряду було запропоновано "надати матеріально-технічну підтримку лівійській береговій охороні".

"Ці заходи можуть вимагати присутності італійських кораблів у порту Тріполі лише для цієї мети і, якщо це необхідно", – зазначили у МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.