У Британії переглядають питання імунітету Тоні Блера у справі про війну в Іраку

Середа, 5 липня 2017, 15:34

Екс-прем'єр Великої Британії Тоні Блер може бути переслідуваний за його роль у війні в Іраку, якщо судді скасують рішення суду 2016 року, яке підтвердило, що колишній прем'єр-міністр Британії має імунітет.

Про це повідомляє The Guardian.

Кримінальне переслідування проти колишнього прем'єр-міністра було заблоковано 2016 року Вестмінстерським магістратським судом. Тоді було прийнято рішення, що Блер матиме імунітет від будь-якого кримінального переслідування, оскільки будь-яка справа проти нього могла б включати розкриття таємної інформації.

Але це рішення буде переглянуто окружним суддею Майклом Сноу в середу перед лордом головним суддею Томасом Квіміддом та паном Джастісом Оузелі.

За даними видання, слухання в середу слідують попередньому рішенню Верховного суду, про яке не повідомлялося. 

Тоді суддя постановив, що ті, хто хоче порушити кримінальну справу щодо Блера, мають провести слухання, щоб отримати дозвіл на судовий наказ, який би дозволив їхній справі піти на наступний етап.

Суддя у цій справі також заявив, що генеральний прокурор може офіційно приєднатися до справи.

Нагадаємо, у липні 2016 року у Британії оприлюднили доповідь незалежної комісії з розслідування причин і обставин введення британських військ до Іраку у 2003 році із нищівною критикою дій тодішнього прем’єра Тоні Блера.

Сер Джон Чілкот, голова комісії, яка протягом семи років вивчала обставини подій, заявив, що рішення Великої Британії напасти і окупувати суверенну держава вперше після Другої світової війни було рішенням "особливої тяжкості". 

У доповіді також  критикується спосіб, який Блер вибрав, щоб почати війну. У документі йдеться, що горезвісне досьє, представлене у вересні 2002 року Блером в Палаті громад, не підтвердило його твердження, що Ірак має зростаючу програму хімічної і біологічної зброї.

Британські війська вийшли з Іраку у 2009 році, за шість років загинули 179 британських військовослужбовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.