Італія схвалює рішення Тріполі не пускати гуманітарні судна до узбережжя Лівії

Понеділок, 14 серпня 2017, 09:39

Італійський уряд привітав рішення Лівії заборонити гуманітарним суднам наближатися до свого узбережжя, через що міжнародні організації призупинили пошуково-рятувальні операції.

Про це повідомляє Euractiv.

Минулого тижня лівійський флот наказав іноземним суднам залишатися поза прибережною "пошуково-рятувальною зоною", заявивши, що ці заходи спрямовані на неурядові організації, яких Лівія звинувачує у сприянні нелегальній міграції.

Лівійська влада вважає, що нелегальні мігранти сприймають гуманітарні судна як "таксі до Європи" і саме через це їхній потік через Середземне море не зменшується.

"Лівійський уряд готовий створити пошукову та рятувальні зони у своїх водах, працювати з Європою та інвестувати у свою берегові охорону. Це сигналізує про відновлення балансу у Середземному морі", - заявив глава МЗС Італії Анжеліно Альфано.

Дві гуманітарні групи - "Sea-Eye" та "Лікарі без кордонів" - у неділю призупинили операції із порятунку мігрантів у Середземному морі через погрози лівійської влади.

У неділю єдиним гуманітарним судом, що здійснювало пошуково-рятувальні операції, залишалось судно "Aquarius", яким керує група "SOS Mediterranée".

І лише іспанська благодійна організація Proactiva Open Arms заявила, що готова продовжувати роботу з понеділка. Два судна цієї організації в неділю знаходилися на Мальті. 

Більшість з 95 тисяч мігрантів, які прибули до Італії цього року, розпочали свою подорож Середземним морем саме з Лівії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.