Політична криза в Косово: Захід закликає сформувати уряд і парламент

Понеділок, 14 серпня 2017, 13:03

Провідні західні держави висловили занепокоєння через політичний глухий кут в Косово, де досі не сформували уряд через два місяці після позачергових виборів.

Про це повідомляє Euractiv.

Британія, Франція, Німеччина, Італія та Сполучені Штати заявили, що "відповідальність лідерів Косова" полягає у формуванні парламенту та уряду після виборів, які відбулися у червні.

"Ми стурбовані поточною політичною ситуацією в Косово", - йдеться у спільній заяві, випущена посольствами країн в Приштині.

Заяву було випущено після того, як новий парламент в четвертий раз провалив голосування за призначення спікера і не дозволив президенту призначити прем'єр-міністра.

У голосуванні не беруть участі депутати від Демократичної партії Косова (PDK) президента Хашима Тачі. PDK перемогла на виборах, але не змогла отримати абсолютну більшість, яка б дозволила сформувати уряд самостійно.

В той же час, саме ця партія єдина має право запропонувати кандидатуру спікера парламенту. Проте депутати не роблять цього, сподіваючись досягти загальної угоди з іншими сторонами, щоб одночасно отримати підтримку уряду.

Лише після того, як буде обраний спікер і парламент почне повноцінну роботу, президент може запропонувати кандидатуру прем'єр-міністра, який потім має 15 днів для формування уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.