МЗС РФ стривожила співпраця України і Хорватії щодо повернення територій

П'ятниця, 1 вересня 2017, 18:29

Москва занепокоєна контактами українських та хорватських посадовців у питанні повернення окупованих територій.

Про це ідеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії на нещодавній візит до України хорватської делегації на чолі з Весною Шкаре-Ожболт, яка очолювала процес мирної реінтеграції хорватського Подунав’я.

"Судячи з наявної в ЗМІ інформації, на цих зустрічах обговорювалася тематика "повернення непідконтрольних територій" на основі хорватського досвіду 1990-х років. "Досвіду" більш ніж неоднозначного, а кажучи прямо – негативного", - заявили в МЗС РФ.

Російські дипломати згадують "про 250 тисяч сербських біженців" і "численні жертви серед цивільного населення", до яких "привели здійснені Загребом в 1995 році військові операції".

"Змушені з жалем констатувати, що за ширмою запевнень про "добрі наміри" і "необхідність відновлення взаємної довіри" в конфліктних зонах знову звучали небезпечні тези про "вимушеність" і "допустимість" таких "методів мирної реінтеграції". Чималу тривогу викликає те, що в Києві охоче підхоплюють подібні сигнали, демонстративно ігноруючи власні чітко прописані зобов'язання в рамках мінського "Комплексу заходів", - заявили в МЗС РФ.

Нагадаємо, Україна і Хорватія 13 червня підписали план взаємодії спільної робочої групи щодо співпраці в реінтеграції територій.

План визначає пріоритетні завдання на 2017 рік, серед яких - вивчення досвіду хорватської сторони з питань реінтеграції окупованих територій і повернення біженців, відновлення довіри населення і відновлення інфраструктури, залучення міжнародної допомоги, соціального забезпечення на реінтегрованих територіях.

Читайте також інтерв’ю Весни Шкаре-Ожболт "Європейській правді": "Хорватський досвід для України: Неможливе прощення того, хто вбив людину на війні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.