Україна не допустить присутність росіян під виглядом миротворців ООН - МЗС

Вівторок, 5 вересня 2017, 14:42

У МЗС України взяли до уваги заяву президента РФ щодо можливості розміщення миротворців ООН на Донбасі та готові опрацьовувати це питання, проте наголосили, що не може бути й мови про присутність росіян на території України під виглядом миротворців.

Про це йдеться в коментарі МЗС України, у зв’язку з останньою заявою керівництва РФ щодо розміщення миротворців ООН на Донбасі.

"Розгортання миротворчої операції ООН може сприяти відновленню миру та безпеки на Сході України", - заявили в МЗС України та нагадали, що у березні 2015 року президент України Петро Порошенко офіційно надіслав до генсекретаря ООН та голови Радбезу ООН звернення щодо розгортання миротворчої операції під егідою ООН.

"Відтоді Росія як держава-агресор постійно саботувала пропозиції України, відмовляючись розглядати наше звернення в РБ ООН і навіть стверджуючи, як це було в червні 2016 року, що Україна не зверталася до РБ", - заявили в МЗС.

В МЗС наголосили, що у разі прийняття рішення про запровадження операції з підтримання миру (ОПМ), не може бути й мови про присутність військового чи іншого персоналу сторони-агресора на території України під виглядом миротворців. Також не може йти мови про отримання згоди на проведення ОПМ від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО.

"Оприлюднена ЗМІ інформація про заяву президента РФ свідчить про чергове намагання Росії як сторони конфлікту представити агресію внутрішньо-українським конфліктом та спотворити саму ідею та цілі запровадження миротворчої операції", - заявили в МЗС.

У заяві також сказано, що Україна готова опрацьовувати питання про запровадження операції з підтримання миру на Донбасі.

"У цьому зв’язку постпредству України в Нью-Йорку дано доручення провести відповідні консультації з делегаціями в РБ ООН", - повідомили в МЗС.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що розміщення миротворців ООН може бути лише на лінії розмежування на Донбасі для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Як відомо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що має намір ініціювати введення миротворчої місії ООН на Донбас на сесії Генасамблеї ООН в США у вересні.

Президент також обговорював це питання з главою Пентагону США Джеймсом Меттісом 24 серпня.

Водночас перший заступник міністра закордонних справ України, глава місії України при НАТО Вадим Пристайко заявляв, що Росія блокує введення миротворців ООН на Донбас.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: