Македонія заявила про прогрес у суперечці з Грецією про назву країни

Середа, 6 вересня 2017, 10:41

Македонія привітала "великий крок" на шляху до вирішення суперечки з Грецією щодо назви країни, через яку заблоковані переговори про вступ Македонії до ЄС та НАТО.

Про це повідомляє Euractiv.

Македонський прем’єр-міністр заявив, що на двох останніх зустрічах глав МЗС обох країн вдалося "створити дружні відносини".

"Це ще не рішення, але великий крок щодо розв’язання суперечки було зроблено", - заявив глава уряду. Він додав, що сьогодні бачить значно більше перспектив для вирішення цієї "делікатної проблеми", ніж раніше.

Остаточне рішення, напрацьоване разом з опозицією, буде винесене на референдум. "Фінальне рішення буде за громадянами Македонії", - додав Заєв.

Минулого тижня міністр закордонних справ Греції Нікос Котзіас під час візиту до Македонії підтвердив, що Афіни підтримають членство Македонії у ЄС та НАТО, щойно суперечку довкола назви країни буде розв’язано.

Македонія чверть століття сперечається з Грецією через свою назву. Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву її історичної провінції. 

 Греція, ЄС та інші міжнародні структури іменують країну як "Колишня югославська республіка Македонія" (КЮРМ). Скоп’є довгий час наполягало, що ця назва є лише тимчасовою, однак схоже соціал-демократичний уряд Заєва пом’якшив категоричну позицію своїх попередників щодо цього питання.

Уряд Зорана Заєва зобов’язався пришвидшити процес вступу країни в ЄС та НАТО, однак передумовою приєднання Македонії до обох блоків є добрі відносини з сусідніми державами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.