Климпуш-Цинцадзе: наша мета - почати дискусію з НАТО про запровадження ПДЧ

Середа, 18 жовтня 2017, 17:07

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що на сьогодні метою є початок дискусії з НАТО про запровадження Плану дій щодо членства України.

Про це вона сказала під час спільних комітетських слухань Комітетів Верховної Ради у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони, повідомляє УНІАН.

"Ми сьогодні не плануємо подавати заявку на членство в НАТО. Ми зосереджені на внутрішніх перетворення, на внутрішніх реформах і маємо чіткий графік роботи", - зазначила урядовець.

Вона наголосила, що серед першочергових завдань є посилення обороноздатності держави, реформа сектору безпеки і оборони відповідно до рекомендацій Альянсу, а також переведення Збройних Сил на стандарти НАТО.

"Пріоритетом цих змін сьогодні є досягнення відповідності критеріям членства в Альянсі. Наша мета сьогодні - це почати дискусію з НАТО і державами-членами Альянсу про запровадження Плану дій щодо членства України як проміжного і радше, підготовчого, етапу щодо членства", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Предметний діалог щодо ПДЧ, вважає вона, необхідно налагоджувати поступово і розширювати співпрацю, підвищуючи одночасно рівень сумісності з Альянсом.

"Політичне рішення, згідно з декларацією Бухарестського саміту, яке є єдиним, що Україна і Грузія стануть членами НАТО, як на мене, вже було прийнято. І ПДЧ - це процедура імплементації цього рішення. І початок цієї процедури, на жаль, затягується", - зауважила віце-прем'єр.

За її словами, "лунають заяви, що мовляв, Україна не готова до ПДЧ, і саме через цю неготовність воно не може бути наданим".

"Як на мене, до ПДЧ не можна бути готовим або не готовим. ПДЧ є інструментом, є механізмом, він не є гарантією чи ознакою набуття членства, а власне, механізмом для підготовки до такого членства", - пояснила Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, вона висловила думку, що протягом багатьох років незалежності України було втрачено той темп, який країна могла мати в наближенні до Альянсу. Зокрема, через тривалі внутрішньополітичні дебати.

"Досить важко повернути ті втрачені позиції. А ті реформи, які здійснюються протягом останніх років, демонструють відчутні результати, але, напевно, недостатні, щоб ми могли говорити про свою взаємосумісність з країнами НАТО", - додала представник Кабміну.

Раніше повідомлялося, що наступного року річна національна програма (РНП)  Україна-НАТО буде підготовлена за принципу Плану дій щодо членства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: