У Єврокомісії не змогли чітко сказати, що засуджують насильство у Каталонії

Понеділок, 2 жовтня 2017, 14:31

У Єврокомісії уникнули чіткої відповіді на конкретне запитання журналістів щодо того, чи засуджує ЄС насильство у Каталонії, де постраждали понад 800 осіб.

Нагадаємо, що речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на щоденному брифінгу у Брюсселі заявив, що "насильство ніколи не зможе бути інструментом в політиці". 

"Ми закликаємо всіх учасників, яких це стосується, дуже швидко перейти від конфронтації до діалогу. Насильство ніколи не зможе бути інструментом в політиці. Ми довіряємо лідерству прем'єр-міністра Маріано Рахоя, щоб врегулювати цей важкий процес з повною повагою до іспанської Конституції та фундаментальних прав громадян", - заявив Схінас.

Речення про насильство журналісти назвали дуже загальним, у якому не міститься засудження того, що трапилося у Каталонії. 

На дуже конкретне запитання - "Чи можете ви сказати, чи засуджуєте\не засуджуєте насильство у Каталонії?", речник не дав конкретної відповіді.

"Я з цікавість прочитаю, що ви з цим зробите (реченням - "Насильство ніколи не зможе бути інструментом в політиці" - Ред.). Але я сказав те, що я сказав", - заявив він.

"Якщо ви не засуджуєте, то скільки ще людей мають постраждати, щоб ви засудили?" - прозвучало ще одне питання речнику.

"Відповідь на це питання є у заяві, яка прозвучала англійською мовою. Думаю, що кожен може зрозуміти", - сказав Схінас, додавши, що він не збирається інтерпретувати заяву ЄС.

Нагадаємо, що у Єврокомісії заявили, що відповідно до Конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії - незаконний.

У Єврокомісії також нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

Читайте також: "З референдумом на вихід: Іспанія зробила крок до відокремлення Каталонії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.