У НАТО оголосили дату проведення саміту в 2018 році

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 17:28

Саміт лідерів країн-членів Північноатлантичного альянсу відбудеться 11-12 липня 2018 року в Брюсселі.

Про це повідомила прес-служба НАТО.

"Бельгія гостинно приймає штаб-квартиру НАТО протягом 50 років, і я вітаю те, що наш саміт відбудеться в нашій новій штаб-квартирі у Брюсселі. Я з нетерпінням чекаю на успішний саміт у липні 2018 року". – сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

За традицією, саміти НАТО проводяться раз на два роки. Попередні зустрічі його лідерів була у 2012, 2012, 2014 та 2016 роках.

Торік правило було порушене, в альянсі оголосили про проведення у 2017 році позачергового засідання в Брюсселі для відкриття нової штаб-квартири, але зрештою статус брюссельської зустрічі знизили, щоби уникнути назви "саміт".

Зазвичай дату та місце проведення наступного саміту оголошують одразу по завершенню попередньої зустрічі. Однак цього разу місце проведення саміту-2018 оголосили лише у червні, а про дату стало відомо сьогодні.

Затримка пов’язана із ситуацією навколо Туреччини. Під час саміту НАТО у Варшаві 2016 року президент Реджеп Таїп Ердоган запропонував провести наступний саміт Альянсу у 2018 році в Стамбулі.

Хоча формально рішення про це у НАТО не ухвалювали, кілька країн-членів Альянсу виступили категорично проти. Зокрема, Німеччина, Франція, Нідерланди і Данія.

Низка членів НАТО жорстко критикують політику турецької влади після невдалого перевороту влітку минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.