Британія тисне на Кіпр, який допоміг росіянам у справі про відмивання коштів

Четвер, 26 жовтня 2017, 09:36

У Великій Британії закликають вжити заходів проти Кіпру, стверджуючи, що країна порушила правила боротьби з відмиванням грошей, коли допомагала Москві з політично мотивованим позовом.

Про це пише The Times.

Депутат-лейборист Ян Остін попросив секретаря держказначейства Стефана Барклая рекомендувати, щоб Кіпр був оцінений як країна, яка "не відповідає" правилам ЄС щодо боротьби з відмиванням коштів.

Очікується, що Барклай розгляне питання, після чого його можуть обговорити на грудневій зустрічі Казначейства.

Кіпр перебуває під наглядом через допомогу російським слідчим, які звинувачують в ухиленні від сплати податків фінансиста Білла Бродера.

Рада Європи заявила, що держави-члени не повинні надавати допомогу Москві у цій справі, яка була відкрита після того, як фонд Бродера "Hermitage" розкрив махінації у розмірі $230 мільйонів, якими займалися російські чиновники десять років тому.

У своєму листі Остін також повідомив, що влада Кіпру "не провела належних розслідувань" у справі про шахрайство та заблокувала прохання Франції про допомогу у виявленні 23 мільйонів євро, які могли відмити через кіпрські офшори.

Кіпр є офшорним банківським притулком для багатьох багатих росіян. Москва надала допомогу країні кредитом у розмірі 2,5 мільярдів євро під час кризи в Єврозоні 2011 року, і він має бути погашений у наступному році. Проте, як член ЄС, Кіпр повинен дотримуватися директив блоку.

Уряд в Нікосії заявив, що він "виконав невелику частину деяких запитів" з боку Росії, але "в рамках вищевказаних директив". Щодо відмивання грошей уряд сказав, що "не тільки не заважав жодним розслідуванням, але й що розслідування триває нині".

Згідно з повідомленнями, президент Путін на цьому тижні висунув звинувачення проти Бродера на зустрічі з президентом Кіпру. Запит Росії на Кіпрі був заблокований цього місяця після того, як Бродер виграв судову заборону в кіпрському суді.

Справа "Hermitage" стала дипломатичним інцидентом після того, як Сергій Магнітський, російський юрист Бродера, який виявив шахрайство, помер у 2009 році, перебуваючи під вартою в російській тюрмі.

Зусилля Бродера призвели до ухвалення в США "закону Магнітського", який заборонив поїздки та заморозив активи росіян, причетних до злочину. ЄС та Канада наклали подібні санкції.

Москва відреагувала на рішення Канади, вп’яте помістивши Бродера, який є громадянином Британії, що народився в США, у список розшукуваних Інтерполом осіб.

Потім Путін публічно звинуватив його у втягненні "в нелегальні дії" і стверджував, що він купив політичний захист, зробивши свій внесок у Демократичну партію США.

Бродер у свою чергу заявив, що "ця справа визначить, чи стане уряд Кіпру російським троянським конем у Європі з їхньою злочинністю".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.