У Південній Кореї розповіли подробиці прориву дезертира з КНДР

Вівторок, 14 листопада 2017, 12:24

Чотири солдати КНДР  близько 40 разів вистрілили у свого товариша, який вперше за понад 30 років вирішив прорватися у Південну Корею.

Подробиці прориву розповіли у вівторок у Південній Кореї, повідомляє The Associated Press.

У понеділок північнокорейський солдат скерував джип у напрямку спільної зони безпеки між Кореями. Після того, як колесо потрапило у вибоїну, солдат залишив автомобіль і побіг у напрямку Південної Кореї.

За ним гналися інші північнокорейські військові, обстрілюючи дезертира. Загалом вони зробили близько 40 пострілів, 5 з яких влучили в ціль.

Солдата потім знайшли у купі листя з південного боку спільної зони безпеки між Кореями. Після цього його з допомогою гелікоптера ООН доправили до медичного центру Аджу. Там солдату зробили операцію, яка тривала протягом п’яти годин.

Військові Південної Кореї розповідають, що у дезертира були численні пошкодження внутрішніх органів, однак його життя було поза загрозою. Зараз він підключений до апарату штучного дихання, медики оцінюють стан як "вкрай загрозливий" і зазначають, що наступні 10 днів будуть визначальними для видужання.

Станом на полудень вівторка офіційні медіа Північної Кореї не повідомили про інцидент. Раніше вони звинувачували південну Корею у викраденні або підбурюванні до втечі громадян КНДР. З кінця війни 1950-53 років близько 30 тисяч північних корейців втекли до Південної Кореї, здебільшого через Китай.

Інцидент став першим за тривалий час, коли дійшло до стрілянини у спільній зоні безпеки. У 1984 році північнокорейські солдати і військові командування ООН обмінялися пострілами, коли в напрямку півдня з КНДР втік громадянин СРСР. У 1998 та 2007 роках також фіксували випадки дезертирства солдатів КНДР, однак до пострілів тоді не дійшло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.