Саудівська Аравія викликала посла з Берліна через різкі слова голови МЗС

Субота, 18 листопада 2017, 13:08

Саудівська Аравія відкликала свого посла з Німеччини для консультацій через гострі коментарі німецького міністра закордонних справ Зігмара Габріеля.

Відповідну заяву озвучили у міністерстві закордонних справ Саудівської Аравії вранці у суботу, 18 листопада, повідомляє Deutsche Welle.

В міністерстві додали, що передадуть німецькому послу ноту протесту.

Приводом для відкликання стали слова Ґабріеля, який 16 листопада застеріг від "авантюризму" щодо Лівану і наголосив, що ця країна не повинна стати розмінною монетою інших країн Близького Сходу.

Цей коментар Ер-Ріяд назвав "безпідставним" і таким, що "провокує здивування та несхвалення Королівства Саудівська Аравія".

Тим часом прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі, який заявив про свою відставку, написав у Twitter повідомлення, адресоване габріелю. "Сказати, що мене утримують в Саудівській Аравії і що не дозволяють мені покидати країну - це брехня. Я в дорозі до аеропорту, пане Зігмар Габріель", - йдеться у твіті.

При цьому не ясно, з якої причини ліванський прем'єр пише про утримання в Саудівській Аравії, згадуючи німецького міністра закордонних справ, адже Габріель не заявляв нічого про силове утримання Харірі.

Нагадаємо, що 4 листопада прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі заявив про свою відставку, перебуваючи в Саудівській Аравії. З моменту його заяви в ЗМІ та політиками було озвучено багато припущень щодо того, що Харірі можуть утримувати в Саудівській Аравії проти його волі. Харірі спростував ці спекуляції у телевізійному інтерв'ю власному телеканалу 12 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.