Суддя Чаус подав до суду на Додона, справа про екстрадицію затягується

П'ятниця, 24 листопада 2017, 15:54

Український суддя Микола Чаус подав до суду на президента Молдови Ігоря Додона, який відхилив його клопотання про надання політичного притулку.

Про це повідомляє Anticoruptie.md.

Рішення про відмову в наданні політичного притулку було прийнято 5 жовтня, Чаус вирішив оскаржити її в суді. Перше слухання у цій справі було відкладено з технічних причин. Наступне заплановано на 19 лютого 2018 року.

Головний юрисконсульт з юридичних питань Максим Лебединський заявив, що цей крок спрямований тільки на те, щоб відстрочити процедуру можливої ​​екстрадиції Чауса в Україну.

"Надання політичного притулку є дискреційним правом президента, і немає ніяких правових критеріїв, які змусили б його надати притулок. На мій погляд, ця дія буде всього лише затримкою в процедурі, і нічого більше", - сказав юрист.

Справа про екстрадицію в Молдові затягується. 13 слухань, які вже були проведені в окружному суді Кишинева, кожен раз відкладалися на прохання захисту. Чергове засідання перенесли 24 листопада.

"Засідання було відкладено до 5 березня 2018 року, і саме з цієї причини - апеляція на рішення відхилити заявку на політичний притулок", - сказав представник прокуратури.

Нагадаємо, 1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про наміри вимагати його видачі Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства.

Як відомо, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі $150 тис. Зазначені кошти були виявлені в двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому.

6 вересня Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді. Чаус втік з України.

З 11 листопада 2016 року суддя перебував в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.