У ЄС не мають потреби в "Північному потоці-2" – представник ЄК з питань енергетики

П'ятниця, 24 листопада 2017, 16:00

Член Європейської комісії з енергетики та кліматичних змін Мігель Аріас Каньєте вкотре заявив, що газопровід "Північний потік-2" не становить пріоритетного інтересу для газопостачання Євросоюзу.

Про це Каньєте заявив на прес-конференції, представляючи в Брюсселі у п'ятницю третю доповідь про стан Енергетичного союзу ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

"Північний потік" - це не PCI (проекти спільного інтересу ЄС - Ред.)", - сказав він.

За його словами, для того щоб інфраструктуру було внесено до списку PCI, вона має бути вкрай необхідною для постачання ЄС, чого в Брюсселі не спостерігають щодо "Північного потоку-2". Він також знову висловив сумніви в комерційному характері проекту, підозрюючи політичні мотиви.

При цьому член ЄК визнав перспективу збільшення газового імпорту до ЄС.

"Упровадження енергоефективності при опаленні будівель скоротить споживання газу, але водночас європейське виробництво газу знижуватиметься. Іншими словами, рівень імпорту й надалі підвищуватиметься. Ми матимемо потребу в газі, але ми хочемо створити необхідні інфраструктури, щоб гарантувати безпеку газопостачання", - пояснив Каньєте.

Він наполягав на розвитку мережі інтерконекторів і реверсних подач газу, висловивши сподівання, що в майбутніх європейських бюджетах для цього передбачатимуться кошти.

Нагадаємо, Єврокомісія офіційно схвалила пропозицію щодо поширення на газопроводи з третіх країн вимог Третьої газової директиви, що дозволить частково контролювати російський трубопровід "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.