США критикують уряд Румунії за плани послабити антикорупційну боротьбу

Вівторок, 28 листопада 2017, 09:24

Державний департамент США висловив стурбованість щодо планів уряду Румунії змінити судове  законодавства, заявивши, що це може послабити боротьбу з корупцією.

Про це повідомляє The Associated Press.

"Пропозиції загрожують прогресу, досягнутому Румунією в останні роки у створенні сильних судових установ, захищених від політичного втручання", - сказала прес-секретар Державного департаменту США Хізер Науерт.

Держдепартамент закликав "відхилити пропозиції, які послаблюють верховенство права та ставлять під загрозу боротьбу з корупцією".

Однак міністр юстиції Румунії Флорін Іордаче заявив, що ці пропозиції не зашкодять незалежності правосуддя. Він сказав, що парламентарі беруть до уваги занепокоєння США.

Серед змін, які хоче внести уряд, є заборона президенту Румунії блокувати призначення ключових суддів. Президент Клаус Йоханніс вже заявив, що буде використовувати конституційні засоби для протидії змінам.

Нагадаємо, 26 листопада десятки тисяч румунів вийшли на вулиці Бухареста й інших міст по всій країні на протест проти плану правлячої Соціал-демократичної партії (PSD) переглянути судову систему країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.