Естонія пропонує компромісний план розподілу біженців, щоб примирити країни ЄС

Четвер, 30 листопада 2017, 09:58

Уряди країн Євросоюзу вивчать нову пропозицію, спрямовану на подолання розколу щодо розподілу відповідальності за біженців.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на європейських дипломатів.

Проблема з біженцями створила напругу у відносинах між низкою країн ЄС після міграційного кризи в 2015 році. Естонія, яка головує в ЄС, пропонує компромісний план. Балтійська країна сподівається  примирити такі країни, як Італія, що несе на собі основний тягар прийому біженців, та східні країни ЄС, які виступають проти того, щоб в обов'язковому порядку приймати мігрантів.

Згідно з естонським планом, Європейська комісія визначатиме "справедливі частки" кількості прохачів притулку грунтуючись на кількості населення і добробуті цих країн.

Іншим державам-членам пропонується надавати допомогу різними способами, а не просто приймати людей, а також пропонувати матеріальну допомогу у вигляді персоналу, фінансування тощо. Деякі країни, такі як Польща і Угорщина, пропонували саме таку альтернативу.

Найбільш чутлива частина цього плану - передислокація прохачів притулку з однієї держави-члена до іншої. Це відбуватиметься тільки в тому випадку, якщо обидві держави добровільно погодяться на такі умови.

Естонські офіційні особи вважають, що ця пропозиція забезпечує хороший баланс між прагненням держав проявити солідарність і тими, хто стверджує, що їхні суспільства не можуть приймати мігрантів, особливо з мусульманських країн.

Пропонуючи широкий спектр способів показати солідарність, пропозиція сильно відрізняється від попередніх пропозицій про те, що країни можуть просто платити гроші за можливість не приймати мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.