У декларацію ПАЧЕС внесли норму про анексовані території, але без згадки про Росію

Четвер, 30 листопада 2017, 12:47

Генеральна асамблея Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, що провела пленарне засідання в Україні, ухвалила декларацію з нагоди 25-ї річниці ПАЧЕС, в яку внесли норму України про анексовані території у регіоні, однак без згадки про РФ.

Текст відповідної декларації опублікований на сайті ВРУ.

У декларації під час голосування було враховано поправку (пункт 21), внесену делегацією України.

Зокрема, у документі наголошується, що конфлікти у Чорноморському регіоні мають вирішуватись на підставі повної поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету держав-членів ОЧЕС.

"Заявляємо, що необхідно сприяти відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, ЄП, як незаконно анексованих", - йдеться у поправці делегації України до Декларації (п.21), однак без згадки про Росію.

"Той, хто говорить, що ПАЧЕС - це лише економічна структура і закликає не виносити політичні питання у справи ПАЧЕС, - говорить нещиро. Наша декларація однозначно стверджує, що ці конфлікти мають бути вирішені на основі поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету країн-членів ПАЧЕС", - заявив у заключному слові президент ПАЧЕС, голова Верховної ради України Андрій Парубій.

Нагадаємо, напередодні делегація Вірменії, яка прибула на сесію ПАЧЕС у Києві, залишила залу засідань на знак протесту проти наради, проведеної з ініціативи глави української делегації без вірменських представників.

Делегація заявила, що в результаті наради в декларацію було внесено зміну про існуючі в регіоні конфлікти, що, на їхню думку, повністю суперечить комплексному принципу міжнародного права. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.