У ЄС не дійшли згоди щодо продовження ліцензії на продаж гліфосату

Четвер, 9 листопада 2017, 13:12

Міністри ЄС не змогли погодити пропозицію про продовження ліцензії на суперечливий гербіцид гліфосат на п'ять років.

"Немає достатньої більшості для відновлення ліцензії на гліфосат у сьогоднішньому голосуванні. Люксембург проголосував проти поновлення та продовження (ліцензії). Гарний результат для нашого здоров'я та навколишнього середовища!", - написала Керол Дішборг, міністр навколишнього середовища Люксембургу.

"Недостатньо голосів, щоб надати дозвіл на гліфоста. Рішення відкладено", - написав у своєму Twitter бельгійський депутат Марк Тарабелла.

За даними Euractiv, Бельгія, Франція, Греція, Хорватія, Італія, Кіпр, Люксембург, Мальта та Австрія висловилися проти пропозиції на продовження ліцензії. Болгарія, Німеччина, Польща, Португалія та Румунія утрималися.

Повідомляється, що Єврокомісія готується ще раз подати пропозицію наприкінці місяця.

Як відомо, гліфосат є основним компонентом у популярному гербіциді Roundup, який виробляє американський гігант з агрохімікатів Monsanto. Існують побоювання, що компонент може спричинити рак.

Комітет з питань навколишнього середовища та охорони здоров'я від Європарламенту підтримує повну заборону гербіцидів на основі гліфосату вже з грудня 2020 року та негайне обмеження на використання цієї речовини.

Нагадаємо, Франція вирішила встановити 2022 рік як крайній термін для того, щоб поступово відмовитися від використання гліфосату, суперечливого активного інгредієнта в гербіцидах.

Читайте також на сайті Європейської Правди: "Гербіцид, що викликає рак: Європа сперечається, Україна мовчить".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: