В ЄС затвердять 17 проектів в рамках нової програми у сфері оборони

Понеділок, 11 грудня 2017, 09:18

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу сьогодні на зустрічі у Брюсселі затвердять рішення про створення нової програми ЄС у сфері оборони - PESCO (Permanent Structured Cooperation, або "постійне структурне співробітництво").

Про це заявила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Міністри затвердять історичне рішення про заснування PESCO. 25 країн-членів висловили намір приєднатися до програми і формально вони зроблять це сьогодні. Крім того, вони визначать 17 конкретних проектів в рамках PESCO, які негайно почнуть працювати в сфері безпеки та спільної оборони", - сказала Могеріні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина керуватиме чотирма з 17 проектів PESCO: медико-санітарна служба, центр логістики, центр навчально-тренувальних місій і служба, яка займеться створенням сил швидкого реагування.

Серед інших проектів - програма створення роботів-водолазів і броньованих автомобілів, проекти з поліпшення патрулювання морського простору на південному сході Європи, удосконалення допомоги в надзвичайних ситуаціях і обмін інформацією між спецслужбами в області інтернету. Кількість учасників окремих проектів коливається від двох до 23.

В середині листопада 23 країни Євросоюзу заклали фундамент європейського оборонного союзу, підписавши офіційне повідомлення про розширення співпраці у військовій та оборонній сфері. Пізніше до PESCO приєдналися ще дві країни - Ірландія і Португалія. Як і раніше, в програмі не беруть участі лише Велика Британія, Мальта і Данія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.